Omschrijving (toelichting)

Behoefte aan nieuw beleid omgevingskwaliteit

Door de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is er behoefte aan nieuw beleid over omgevingskwaliteit (welstand) voor bouwinitiatieven. De wet vraagt om een meer integrale benadering met ruimte voor maatwerk/context. Ook de verouderde huidige welstandsnota geeft aanleiding om nieuw beleid te maken. 

In OWO-verband is via een pilot ervaring opgedaan met een nieuwe werkwijze/methode voor omgevingskwaliteit/welstand. Er is daarbij een tweedeling gemaakt tussen de sneltoets-methode en de gespreks-methode. De sneltoets-methode houdt in dat de vergunningverleners aan de hand van de sneltoetscriteria de meest voorkomende initiatieven zelf kunnen beoordelen. De gespreks-methode houdt in dat aan de hand van omschreven gebiedsdoelen en ontwerpvragen met een initiatiefnemer en de adviescommissie omgevingskwaliteit een gesprek plaatsvindt waarin gekomen wordt tot een waardeoordeel over het bouwplan.  

OWO-samenwerking voor nieuw beleid omgevingskwaliteit

In OWO-verband gaan we de komende periode (t/m 2025/2026) samenwerken om tot nieuw beleid omgevingskwaliteit te komen. We starten met een gezamenlijk projectplan om tot drie nieuwe nota’s omgevingskwaliteit te komen. We kiezen daarbij voor eenzelfde systematiek, waarbij de kaders per gebied kunnen verschillen. We maken voor het opstellen van de nota gebruik van een deskundig bureau. 

Sneltoetscriteria 

Vooruitlopend op nieuw beleid omgevingskwaliteit stellen we de raad op 30 september a.s. voor om alvast de sneltoetscriteria vast te stellen, zodat dit in de praktijk al kan worden toegepast.