Wij voeren een systeemstudie uit die ontwikkelingen in vraag en aanbod naar elektriciteit en problemen op het netwerk in beeld brengt
Omschrijving (toelichting)
In 2023 is een systeemstudie naar de ontwikkelingen in vraag en aanbod en de problemen met het elektriciteitsnetwerk uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er grote investeringen moeten worden gedaan in bijvoorbeeld onderstations. Locatiekeuzes, procedures en realisatie nemen veel tijd in beslag. Onder regie van de provinsje Fryslân is in 2023, in de samenwerking FET, gestart met een onderzoek naar het meest geschikte energiesysteem voor de toekomst in onze provincie onder andere gericht op het voorkomen van netcongestie.
Wij hebben regelmatig overleg met de netwerkbeheerders Liander en TenneT over de voortgang van de aanpassingen in het netwerk en de realisatie van een nieuw onderstation bij Drachten. We faciliteren de netwerkbeheerders bij de mogelijke ruimtelijke procedures die nog zijn om het netwerk aan te passen. Via de FET participeren wij in het onderzoek naar het meest geschikte energiesysteem voor de toekomst.
Kwaliteit (toelichting)
De systeemstudie gebaseerd op de ontwikkelingen die wij tot 2030 kunnen voorzien is medio 2023 afgerond. De raad is over de resultaten geïnformeerd. Een belangrijke conclusie is dat wij vol moeten inzetten op de realisatie van een nieuw onderstation voor de distributie van elektriciteit bij Drachten. De realisatie van een dergelijk station vraagt meerdere jaren voorbereiding.
In de loop van 2023 is gebleken dat de elektrificatie veel sneller gaat dan in de systeemstudie is voorzien. Naast terug levering van de opwek van duurzame energie is ook de levering van elektriciteit niet meer vanzelfsprekend. Wij zijn daarover regelmatig in overleg met Liander en TenneT.
Omdat deze problematiek in heel Fryslân aan de orde is, participeren wij actief in de provinciale samenwerking (Friese Energie Tafel, FET). Gestart is met het opstellen van een provinciale Energievisie. Een kennis/basisdocument is gedeeld met de raad. Met o.a. VNG, IPO, de Unie van waterschappen en de ministeries van EZ/BZK is een systematiek van integraal programmeren ontwikkeld. Doel daarvan is versnelling van realisatie, prioritering en slim gebruik van onze energie-infrastructuur. Ook over deze aanpak is de raad geïnformeerd.