Het jaar 2022 was het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom kijken we in de jaarstukken terug op twee bestuursperiodes, elk met een eigen coalitieakkoord.
In 2018 is de coalitie van Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie gestart. In het coalitieakkoord is gekozen voor een nieuwe manier van besturen. Juist in de gemeente, als eerste overheid, staat die overheid dichtbij mensen. Dan moet duidelijk zijn wat je als inwoner van die overheid mag verwachten.
In 2022 is na de verkiezingen een nieuwe coalitie begonnen. De partijen Opsterlands Belang, FNP, PvdA en ChristenUnie hebben hun ambities verwoord in het coalitieakkoord 'Mei-inoar foarút'. Samen vooruit: met onze inwoners, ondernemers, verenigingen, instellingen en andere organisaties die actief zijn in Opsterland, met de andere twee OWO-gemeenten, maar ook met gemeenten om ons heen en in P10-verband.
Opsterland is een mooie en stabiele, zelfstandige gemeente in Zuidoost-Friesland. We willen die zelfstandigheid behouden. We werken samen in OWO-verband. Daarnaast leggen we de verbinding met andere gemeenten, zoals met Heerenveen en Smallingerland. Wij maken deel uit van de P10, een samenwerkingsverband van inmiddels 30 grote plattelandsgemeenten. We hebben onze ambities en uitdagingen onder de aandacht van de landelijke en Europese politiek gebracht. Bijvoorbeeld via de VNG, de VFG en de P10. Burgemeester Van Selm was tot haar vertrek voorzitter van de P10.
Om als gemeente dicht bij de samenleving te kunnen staan, is goede en eigentijdse dienstverlening een voorwaarde. Ook in 2022 hebben we daaraan verder gebouwd. Aan de ene kant leverden we dienstverlening in het gemeentehuis. Daar konden inwoners persoonlijk onze medewerkers ontmoeten. Dat blijft zo. Aan de andere kant kwamen steeds meer producten digitaal beschikbaar. Onderdeel van onze dienstverlening is onze communicatie. We hebben in 2022 actief gecommuniceerd over bijvoorbeeld onze diensten en producten en over de vergaderingen van de gemeenteraad.
We hebben een professionele, eigentijdse organisatie nodig. Die op een goed niveau, met voldoende menskracht, het werk kan doen. Werk dat direct gericht is op dienstverlening aan de samenleving. Maar ook werk om burgemeester en wethouders en gemeenteraad te ondersteunen. Daarbij passen modern werkgeverschap en werknemerschap. Om zo'n organisatie te kunnen zijn, is het nodig te blijven ontwikkelen. Daarom zijn management en medewerkers in 2022 verdergegaan met het eerder ingezette organisatieontwikkelingstraject. De kern daarvan is dat de ambtelijke organisatie zo goed mogelijk aansluit bij de huidige netwerksamenleving. Door een andere inrichting van de kantoorruimte hebben we ingespeeld op de trend dat medewerkers vaker thuiswerken.
Tot slot onderstrepen we het belang en de gevolgen van meer en andere participatie. We hebben ook in 2022 weer gemerkt dat dit een open houding van ons als overheid (bestuur en organisatie samen) vraagt. En ook dat participatietrajecten meer tijd en menskracht vragen dan werken op de klassieke manier. We gaan ervan uit dat die ontwikkeling de komende jaren nog sterker zal worden.