Wij voeren preventieve programma's uit die de algemene gezondheid van inwoners bevorderen, zoals Jongeren op gewicht en het tegengaan van middelengebruik
Omschrijving (toelichting)
Wij voeren het 'Plan van Aanpak JOGG Opsterland september 2018 - september 2021' uit. Voor het tegengaan van middelengebruik voeren we daarnaast het 'Preventie- en Handhavingsplan Drank- en Horecawet 2019 - 2022' uit. Verder ondersteunen we projecten die tot doel hebben gezondheidsachterstanden te verminderen. Dit doen we onder andere door de pilot Mobility Mentoring te implementeren. Hierin wordt een koppeling tussen gezondheidsbeleid en armoedebeleid gemaakt.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Binnen het programma Sûn Opsterlân (JOGG) hebben we ook in 2021 ingezet op bewustwording van gezonde voeding in de omgeving van het kind. Daarnaast stimuleren we 'Gezonde Sportkantines' door middel van Team-Fit en de JOGG-regisseur.
Sûn Opsterlân is in 2021 geëvalueerd en op basis van de evaluatie is besloten Sûn Opsterlân met een periode van drie jaar te verlengen. In 2022 wordt gewerkt aan een nieuw Plan van Aanpak. Uit de evaluatie bleek dat meer dan 70 partijen in de gemeente zich willen verbinden aan het realiseren van een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren in Opsterland. Samen met deze partijen wordt gekeken naar passende activiteiten en samenwerking.
Het regionale programma Vitale Regio Fryslân is afgerond in 2021. Vanuit Opsterland gaan we verder met de implementatie van de aanpak Mobility Mentoring binnen team Werk & Inkomen.
We werken op provinciaal en op lokaal niveau aan het programma 'Kansrijke Start'. Dit is ook opgenomen in de preventieagenda.