We maken gerichter resultaatafspraken met zorgaanbieders over tarieven, intensiteiten en wat Jeugd-, Wmo en WLZ zorg is
Omschrijving (toelichting)
De gemeente borgt dat er met regelmaat evaluatiegesprekken plaatsvinden met aanbieders over de wijze van inkoop via Sociaal Domein Fryslân (SDF) en vertaalt dat naar verbeterpunten.
Naar aanleiding van de stijgende kosten van jeugdzorg in Friesland is er een provincie breed onderzoek naar deze stijging geweest. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek is er door SDF een taskforce Jeugd in het leven geroepen. Deze taskforce heeft als doel de adviezen uit het onderzoek te implementeren. De opdracht is:
• maak nadere afspraken over kostenstijging;
• organiseer (alsnog) randvoorwaarden en verbeter de uitvoering;
• vergroot en ondersteun de sturing vanuit de toegang;
• realiseer (strategisch) contractmanagement;
• werk (alsnog) een gedeelde visie, ambitie en pragmatische doelen uit;
• versterk de samenwerking en borg de uitvoering van de adviezen;
• behoud de huidige contracten.
Wij verwachten dat de invoering van deze adviezen gaat leiden tot lagere kosten voor jeugdzorg.
Via Sociaal Domein Fryslân maken we afspraken over de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.
We gebruiken de conclusies van lopende onderzoeken waar Opsterland in meedoet via SDF en de P10 naar het grootste zorggebruik om een grotere effectiviteit te realiseren.
We voeren het Fries Actieprogramma “Foar Fryske Bêrn” uit.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
We hebben de adviezen van de taskforce Jeugd verder geïmplementeerd. We zijn vertegenwoordigd in de werkgroepen in het actieplan Foar Fryske Bêrn en implementeren de adviezen die hieruit voortkomen. De inkoopstrategie heeft mede vorm gekregen door de adviezen vanuit de taskforce Jeugd.
We hebben door middel van werkgroepen van het projectteam inkoop jeugdhulp 2022 van het SDF meegewerkt aan het tot stand komen van de aanbesteding jeugdhulp Friesland.