We dringen gericht de gezondheidsachterstanden in Gorredijk terug
Omschrijving (toelichting)
Voor het dorp Gorredijk ontvangt gemeente Opsterland jaarlijks een bijdrage vanuit het landelijke programma Gezond in de Stad (GIDS-gelden). Deze decentrale uitkering wordt ingezet om in Gorredijk initiatieven en programma's te ontwikkelen die tot doel hebben de gezondheidsachterstanden in Gorredijk terug te dringen. We kiezen voor een compacte aanpak, waarbij we focussen op het terugdringen van inactiviteit en overgewicht.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
In Gorredijk vinden activiteiten in het kader van Sûn Opsterlan (Jongeren Op Gezond Gewicht) plaats. Hier wordt samengewerkt met onder andere kinderopvang, onderwijs en sportverenigingen om een gezonde omgeving voor kinderen te realiseren. In de zomer 2021 is Sûn Opsterlân geëvalueerd en besloten de aanpak voor een periode van drie jaar te verlengen.
Verder werken we in Gorredijk aan het project Vitale Regio, een samenwerking tussen de GGD, De Friesland Zorgverzekeraar en Friese gemeenten. De methodiek Mobility Mentoring is geïmplementeerd, waarbij een relatie tussen financiële problematiek en gezondheid wordt gemaakt.
Uit de GGD-monitor 2020 blijkt dat de ervaren gezondheid van de inwoners uit Opsterland is gestegen. Voor de groep 18-64 jaar is het percentage inwoners met een (zeer) goed ervaren gezondheid gestegen naar 87% (ten opzichte van 86% in 2016). Van de 65+ers geeft 71% in 2020 aan een (zeer) goede gezondheid te ervaren, dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2016.