Invoering omgevingswet
Omschrijving (toelichting)
Naar verwachting treedt de Omgevingswet op 1 januari 2023 in werking. Met deze wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Het uitgangspunt bij de Omgevingswet is ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’.
Bij onze planologische producten, zoals Omgevingsvisie en Omgevingsplan, krijgen we meer ruimte voor eigen afwegingen en maatwerk. De voorbereiding op de nieuwe wetgeving betekent een bijzondere veranderopgave. Niet alleen op inhoud maar ook voor werkwijzen van personeel en inzet van middelen. De OWO-gemeenten werken hierin volgens een gezamenlijke aanpak. Uitgangspunt is ‘samenwerken waar dat kan’.
De fysieke leefomgeving wordt met de nieuwe wet breed en samenhangend benaderd. Een sterk en steeds sneller veranderende wereld met andere opgaven in de fysieke leefomgeving dan voorheen vraagt om meer ruimte voor initiatieven. Thema’s als duurzaamheid, gezondheid en veiligheid komen samen in nieuwe instrumenten als de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan en programma’s.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Omgevingswet
De implementatie van de Omgevingswet is in OWO-verband opgepakt. In februari 2022 heeft de minister aangekondigd dat de invoering Omgevingswet (opnieuw) is verschoven; nu naar eind 2022. (We vinden het relevant om dat hier bij de Jaarrekening 2021 wel te noemen).
De taakstelling daarbij is enerzijds de realisatie van een digitaal toegankelijk systeem van vergunningverlening en regels voor de burgers. Dat wordt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) genoemd. Daarnaast is een belangrijke doelstelling om de ruimtelijke ontwikkelingen meer integraal te maken. Door de scope van het beleid te verbreden en door belanghebbenden en partners hierbij te betrekken.
Procesgroep gemeenteraad
Voor de procesgroep zijn in 2021 een negental bijeenkomsten georganiseerd. Raadsleden zijn geïnformeerd en hebben kunnen meepraten en meedenken over de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan, het bindend adviesrecht, delegatie en participatie. Op 31 mei 2021 heeft er een OWO-brede gemeenteraadsvergadering plaatsgevonden o.l.v. een medewerker VNG. Het thema was “OWO- samenwerking Omgevingswet, klaar voor de toekomst”.
Wat hebben we gedaan?
Aanschaf nieuwe ICT-systemen
Het afgelopen jaar is in OWO-verband onder andere een nieuw VTH-zaaksysteem geïmplementeerd. Dit bevindt zich nog in de testfase en er wordt geoefend met het DSO. Naast een nieuw VTH-zaaksysteem is de plansoftware aangepast aan de Omgevingswet.
Afspraken ketenpartners
Met onze ketenpartners (Provincie, Wetterskip Fryslan, FUMO, GGD, Rijkswaterstaat en Veiligheidsregio) hebben we duidelijke afspraken kunnen maken om na invoering van de wet het vergunningenproces binnen de wettelijke termijn van 8 weken te kunnen afhandelen
De organisatie voorbereiden op Omgevingswet
Door de medewerkers zijn diverse trainingen gevolgd. Waar mogelijk fysiek, maar vaak ook digitaal in de vorm van webinars.
In april 2021 zijn we in OWO-verband gestart met de Pilot Omgevingsplan Appelscha. In gezamenlijkheid maken we een omgevingsplan voor het centrumgebied van Appelscha om met elkaar te kunnen oefenen. Na vaststelling van dit plan zal aan de OWO-gemeenten een handboek met alle bevindingen worden opgeleverd.
Raadsbesluiten
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet de gemeenteraad een 7-tal raadsbesluiten nemen. In dat kader heeft op 13 december de gemeenteraad de besluiten over het bindend adviesrecht, participatierecht, delegatie en de verordening nadeelcompensatie vastgesteld.